Megjelent: 2019-02-13 09:30:46

A legfontosabb idei támogatási, szabályozási és piaci változásokat mutatja be az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseményének számító március 7-i Agrárium 2019 konferencia. Az előadók között lesznek a NAK vezetői is.

A Portfolio gazdasági portál konferenciája gyakorlati információkat nyújt az ágazati szereplők számára ahhoz, hogy hozzájuthassanak az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokhoz, illetve eligazodhassanak az új jogszabályi és piaci körülmények között. A tanácskozás első kézből nyújt gyakorlatban is jól hasznosítható információkat az ágazati résztvevők számára a legfontosabb idei jogszabályi változásokról, illetve hozzá kíván járulni ahhoz, hogy a gazdálkodók tájékozódhassanak a folyamatosan változó piaci környezetben. Az esemény célja, hogy az agrárium résztvevői kihasználhassák az idei agrár- és vidékfejlesztési támogatási lehetőségeket, illetve megalapozott döntéseket hozhassanak az új gazdálkodási ciklusban.

A konferencia megnyitó előadásában Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára ad tájékoztatást az agráriumot érintő idei kihívásokról és kormányzati tervekről, a szekcióbeszélgetésekben pedig az államigazgatási és szakmai-érdekképviseleti szféra további magas rangú képviselői nyújtanak információkat a legfontosabb témákban. Az eseményen részt vesznek az üzleti élet – így az inputgyártó, az állattenyésztési, a takarmányozási, az élelmiszeripari és a kereskedelmi cégek – csúcsvezetői is. Előadók lesznek még többek között: Kis Miklós Zsolt, államtitkár, Agrárminisztérium; Font Sándor, elnök, Országgyűlés mezőgazdasági bizottság; Juhász Anikó, helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Győrffy Balázs, elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; Papp Gergely, szakmai főigazgató-helyettes, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; Csorbai Attila, elnök, Baromfi Termék Tanács; Wagenhoffer Zsombor, Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgató; Bene Zoltán, cégvezető, Karintia Kft.

A konferencia kiemelt témája, hogy milyen feltételekkel nyílik meg az egységes elektronikus támogatási kérelmek idei beadási időszaka, és a gazdálkodóknak a források megszerzéséhez milyen új követelményeket kell teljesíteniük. Az esemény külön szekcióban foglalkozik a földadásvételekre, a földöröklésre, az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetésére és a helyi földbizottságokra vonatkozó szabályozási elképzelésekkel, amelyek 2019-ben a legjelentősebb változásokat hozhatják a hazai agráriumban. Szó lesz arról is, milyen új hitellehetőségeket kínálnak a bankok az agrárgazdaság számára, illetve milyen hitel- és lízinglehetőségek nyílhatnak a gépbeszerzések finanszírozására.  Az esemény részletesen foglalkozik az új vetőmag fajtajegyzékekkel és a növényvédőszer-piac gyökeres átalakulásával, emellett pedig átfogó képet kíván adni az új állattenyésztési törvény előírásairól, a takarmányozás piaci és innovációs trendjeiről és a Magyar Élelmiszerkönyv várható élelmiszerszabályozási reformjáról.

A Portfolio a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai számára kedvezményes részvételi lehetőséget biztosít. A programról, a jelentkezési és regisztrációs lehetőségekről a konferencia internetes oldalán lehet tájékozódni.

(portfolio.hu/nak.hu)