A beruházási volumen emelkedését részben az elmúlt hónapok és évek gazdaságpolitikai döntései segítették.

A beruházási volumen harmadik negyedéves eredménye azt mutatja, hogy lendületben van a magyar gazdaság, a következő időszakban az autóipar, az energiaipar és a feldolgozó ipar területén is indulnak új beruházások – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva.

A KSH csütörtöki közlése szerint 2018 harmadik negyedévében a beruházások volumene 22,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, a második negyedévi 15,3 százalékos növekedés után.

A miniszter hozzátette, a beruházásoknak, az ipar jó teljesítményének köszönhetően van esély a magyar gazdaság további növekedésére, így a tárca várakozásai szerint a GDP bővülése az utolsó negyedévben meghaladja majd a 4 százalékot. Ez a növekedési ütem pedig 2019-ben is fenntartható, ezért a kormány jövőre is a GDP 4 százalékos emelkedésével számol.

Varga Mihály kiemelte, a KSH csütörtökön közölt kedvező adatai elsősorban az ingatlanszektor, a szállítás és raktározás, valamint az energiaipar beruházásainak köszönhetőek.

A tárcavezető szerint a beruházási volumen emelkedését részben az elmúlt hónapok és évek gazdaságpolitikai döntései segítették, amelyek közül kiemelte a társasági adó csökkentését, ami azért fontos, mert a cégek az így felszabaduló forrásokat fejlesztésekre tudták fordítani.

Arra a kérdésre, hogy miért választják a külföldi cégek beruházásaik helyszínéül Magyarországot, Varga Mihály három szempontot emelt ki: az ország kedvező földrajzi elhelyezkedését, a felkészült munkaerőt, továbbá, hogy az ország biztonsági kockázat szempontjából alacsony kockázatú, Budapest a 10 legbiztonságosabb európai főváros között van.

A Pénzügyminisztérium által az MTI-nek csütörtökön eljuttatott közlemény szerint a befektetéseket támogató intézkedéseknek, például az egyszámjegyű társasági adónak, a csökkenő munkáltatói terheknek és a fejlesztési források megfelelő felhasználásának is köszönhető, hogy az év háromnegyed részében 17 százalékkal emelkedtek a beruházások. Az év első kilenc hónapjában már 5321 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre.

Tavaly a magyar beruházási ráta mind az uniós, mind a visegrádi országok átlagát felülmúlta – olvasható a tárca közleményében.

forrás: beol.hu