Sokan emlékezhetnek arra, hogy körülbelül 30-40 évvel ezelőtt természetes volt, hogy akinek volt egy kiskertje, abban a dísznövények mellett hangsúlyosan helyet kaptak olyan haszonnövények – zöldségek és gyümölcsök – melyek a család ellátását szolgálták.

Ezekért a terményekért nem kellett a boltba menni, mindenki megtermelte magának. Az ezt követő időszak azonban azt hozta, hogy szinte mindenki elkezdett az egyszerűbb irányba haladni. Munkahelyén dolgozott és az ott megkeresett pénzből mindent megvett, azt is, amit korábban megtermelt, vagy elkészített. Tény, hogy egyszerűbb a boltok polcairól leemelni a zöldséget és gyümölcsöt, mint azt megtermelni, elkészíteni. Azonban most egy olyan fordulat látszik bekövetkezni, ami visszaterelheti az embereket legalább a részbeni önellátáshoz.

Ezt a trendet vette észre egy Békés megyei alapítvány és próbálta a gyökerekhez visszatérő embereket szakmai támogatással segíteni. A Kauten Etnobotanikai Alapítvány, mint közhasznú szervezet 2008-ban azzal a céllal jött létre, hogy növényekből készíthető különleges ételek, italok, tartósítási technikák, valamint a népi gyógyászat, fitoterápia, gyógynövények és fűszerek kreatív felhasználása témaköreiben recepteket gyűjtsön a múltból, és a világ minden tájáról. Alapítvány célja a vadon termő ehető, iható és gyógyhatású erdőn-mezőn élő növények fogyasztásának és alkalmazási módjainak népszerűsítése, valamint az ismert kultúrnövények kreatív felhasználásával kapcsolatos ismeretterjesztés. Az alapítvány ismeretterjesztő tevékenységét a nyomtatott magazin mellett az online térben is végzi, de pár éve fejlesztésekbe kezdtek annak érdekében, hogy személyesen is bemutatkozhassanak az érdeklődőknek. Az alapítvány székhelyén, Kétegyházán alakítottak ki egy gyógynövényes bemutatókertet, valamint az alapítvány békéscsabai folyóparti (Ó-Körös) telkén egy gyógynövényes kerttel egybekötött vízitúra pont létrehozása van folyamatban.

A Kelet-békési Területfejlesztési Társadalmi Innovációs Egyesület által kordinált, Vidékfejlesztési Program, LEADER helyi felhívására benyújtott támogatási kérelmük pozitív elbírálásának köszönhetően most már nem csak az országos terjesztésű magazinon és annak internetes kiadásán keresztül, hanem a gyakorlatban is megvalósíthatóak lettek az eddig összegyűjtött növényes receptek felhasználása. A Kauten Mihály Etnobotanikai és Népigyógyászati Alapítvány közösségi célú fejlesztésére 2,54 millió Ft LEADER támogatást nyert.

A projekt keretében kisüzemi növényfeldolgozó gépeket vásárolt a szervezet: két darab aszalógépet, lepárló berendezést, magozó gépet, darálót, pasztőr-gépet programozható vezérléssel. Ezek az eszközök nagy előrelépést jelentenek és jól kiegészítik a már korábban rendelkezésre álló gépeket. A növények feldolgozására alkalmas kisüzemi eszközpark egyrészt előadások és workshopok révén bővítheti majd a szervezet ismeretterjesztő célú tevékenységét, másrészt a beszerzett gépekkel a térségi termelőknek, és más civil szervezeteknek biztosítja, hogy saját készítésű termékeket hozhassanak létre, lehetőségük legyen a természetben bárki számára elérhető vadon termő, valamint termesztett növényi alapanyagok feldolgozására.

A Vidékfejlesztési Program és a helyi LEADER egyesület révén ez a remek kezdeményezés, innováció és ismeretterjesztő munka olyan forráshoz jutott hozzá, amely kiszélesítheti a lehetőségeiket a térségben. Nem csak az alapítvány gyarapodott eszközökkel, de Békés megye is tudásbázissal a szervezet által.

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Kauten Mihály Etnobotanikai és Népgyógyászati Alapítvány

forrás: mnvh.hu