Beszámoló a 3474659134 iratazonosító számú projekt megvalósításáról

A projekt eredménye, hogy beszerzésre került egy Terminator Heavy 5 (TL-TH5) típusú altalajlazító eszköz.

Az eszköznek köszönhetően a földmunka minősége lényegesen javult. Számos előnyét élvezhetjük az eszköznek.

Közvetlenül a heves esőzések után bekövetkező megnövekedett belvizek elleni megoldásként hívták életre, az eketalp „betegség” megszüntetésére.

Ugyanakkor ennek a gépnek az előnyei nem csak a talajvíz egyenletes eloszlatásában mutatkoznak meg. A talaj kötöttség csökkentésében is hatékony, olyan rögösödések esetén is, amelyeket a nagyobb mezőgazdasági gépek a parcellákon történő közlekedésük során okoznak.

A Terminator nélkülözhetetlen eszközzé vált a mezőgazdasági gazdálkodók számára.

A projekt során beszerzett talajlazító elengedhetetlenül szükségessé vált a megváltozott éghajlat, klíma miatt. Ez az eszköz alkalmas az úgynevezett forgatásos talajművelés kiváltására és áttérést biztosított számomra a forgatás nélküli talajművelésre.

Ez az újfajta talajművelés áttörést jelent. Nagyban javítja a talajszerkezet állapotát, a talaj fizikai, biológiai és kémiai állapotát, serkentve a hasznos talajlakó élővilág fenntartását.

Ezzel az eszközzel a talaj mélyebb rétegeit is elérhetjük (50-60 cm) amire egyéb talajművelő eszközök nem képesek.

A mai kornak az elvárása, hogy lecsökkentsük az üvegházhatást, azaz, hogy a szén-dioxid a lehető legkevesebb mértékben távozzon a légkörbe.

Az eszközzel továbbá megvalósíthatóvá vált az úgynevezett „eketalp betegség” megszüntetése, ezáltal a felszíni és a talaj alsó rétegeiben található víz akadálytalan mozgása biztosított és a talaj szervesanyag tartalma nagyban javul.

Nem kell leforgatni a megmaradt szár maradványokat, így elkerülhetővé vált a talaj kiszáradása, a talaj felső rétegeiben lakó hasznos élővilág megsemmisülése.

A projekt során egy innovatív technológia került beszerzésre.

A projekt hozzájárult a HACS területén működő gazdaság fejlesztéséhez.

Kitűzött célom volt, hogy minél korszerűbb, hatékonyabb és környezetkímélőbb módon tudjuk végezni mezőgazdasági tevékenységeinket, mely jelen projekt keretében megvalósulhatott.