A Magyar Íjász Szövetség Suli-íjász programja révén az eleki Dr. Mester György Általános Iskolában a testnevelés oktatás részeként immár egy éve tartanak íjász órákat. Az iskola vezetése biztosított a foglalkozások lebonyolítására egy tantermet, amelyet íjász kellékek és céltáblák segítségével igazi lőtérré alakítottak át.

Átadták a felépült eleki jurtákat a Velek Vezér Hagyományőrző Íjász Egyesületnek a napokban. Az ősi hagyományok szerint berendezett lakóhelyek mongol jurták, Mongóliában mai napig élnek hasonló építményekben. Az eleki jurták hagyományosan vannak berendezve, de modern megoldásokat is alkalmaztak bennük. Ezeket a híreket olvashattuk a Békés megyei sajtóban a közelmúltban.

A lelkes hagyományőrzők nem csak saját szórakozásukra, de nemzedékek nevelésére is fordítanak időt a Kelet-Békési térségben. De az ő útjuk sem volt kikövezve, és nagy szükség volt a fejlesztésekhez a LEADER támogatásra is, melyet az akkor még Napkör Egyesület néven működő gyulai LEADER HACS segítségével nyertek el. De lássuk az ő történetüket részletesen is a LEADER projekteket bemutató sorozatunk részeként.

2018- ban találkoztak a LEADER programmal, az akkor még Napkör Egyesület néven működő gyulai LEADER HACS tájékoztató fórumán.  Első körben ugyan felkeltette érdeklődésüket a pályázati lehetőség, de korábbi sikertelen pályázati tapasztalatuk miatt nem mertek belevágni.  Azonban akarva, akaratlanul több helyen találkoztak újra és újra az akciócsoport által népszerűsített felhívásokkal. Az eleki Önkormányzatnak és a HACS vezetőségével folytatott személyes egyeztetéseknek és segítségnyújtásnak köszönhetően, még is úgy döntöttek, hogy támogatási kérelmet nyújtanak be.

Nagy örömükre 2019-ben valamivel több mint kettő millió forint összegről kaptak támogatói okiratot. Az egyesület addig csak minimális, vagy még annál is kevesebb, az igényeknek nem megfelelő felszereléssel rendelkezett. A technikai ezközeik nem tették lehetővé sem a versenyek szervezését sem pedig a versenyzők felkészítését, ami a legfőbb céljuk és álmuk volt. A szomszéd város felszerelését kapták kölcsön rendszeresen, hogy legalább az edzéseket meg tudják szervezni, így, ezen körülmények között, sajnos a sportegyesületek oly fontos utánpótlás nevelése pedig lehetetlen feladatnak minősült.

A pályázatban foglaltaknak megfelelően a felszerelést egy a helyi önkormányzat által felajánlott kéthektáros területen állították fel, mint állandóan kiépített edző és versenypályán.  A felszerelés, amit a támogatásból vásárolni tudtak minden igénynek megfelelt, így lehetőségük nyílt a rendszeres minőségi edzésekre, versenyekre való felkészülésekre és versenyeken való részévételre.

A LEADER támogatásnak köszönhetően 2021-ben megkezdték a felkészítő edzéseket. A beszerzett eszközök jóvoltából kiépíthették a világbajnokság versenyszabályzatában foglalt versenypályák mását, ahol rendszeres edzésekkel készülhettek a magas színvonalú világversenyre.

Az íjászaik pedig sorra az élmezőnyben zárták a megyei, régiós, valamint országos versenyeket szinte minden korosztályban. A hatalmas áttörést, a már álomszerű eredményt az idei évben, 2022-ben a Gyulán megrendezésre kerülő HDH-IAA  Historical Archery Word Champonship hozta meg számukra, ahol magyar bajnoki címet nyertek. A nyolc versenyzőből hét dobogóra állt! Három világbajnoki aranyérmet, három világbajnoki ezüstérmet, egy világbajnoki bronzérmet és egy előkelő 13. helyet szereztek.

Az egyesület sikere, előmenetele egyértelműen a minőségi felkészülésnek, a támogatás során elnyert eszközöknek köszönhető, a lehető legjobb visszacsatolás a LEADER program eredményességéről, hasznosságáról, fontosságáról.

Szerző: Brlázs Róbert
Forrás és fotók: Kelet-békési Területfejlesztési Társadalmi Innovációs Egyesület, Velek Vezér Hagyományőrző Íjász Egyesület